
Gala MET. Ce-a fost și ce-a ajuns…
Cândva, aparițiile la un eveniment precum Gala MET erau despre eleganță, statut și prestigiu. Astăzi sunt mai mult despre sexualitate, nuditate și despre metamorfozarea artificială a chipului. Este concluzia pe care am tras-o urmărind Gala de la Metropolitan Museum, din New York, de anul acesta. Îi recunosc însă meritul de-a fi strâns 26 de milioane de dolari într-o singură noapte, cu unul mai mult decât a reușit Joe Biden la un eveniment recent de campanie electorală.
SCURT ISTORIC
Met Gala este cel mai mare eveniment de strângere de fonduri pentru Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan de Artă din NY. Evenimentul are loc, de obicei, în prima luni din mai, exceptând anii 2000, 2002 și 2020, când acest eveniment nu s-a organizat, și sărbătorește deschiderea expoziției de modă (care are loc în dimineața aceleași zile).
Gala a debutat în 1948 ca o cină privată găzduită de publicista de modă Eleanor Lambert.
Totul ia o direcție ultra glam abia în anul 1971, când editorul celebrei reviste Vogue, Diana Vreeland, a preluat Gala MET și a transformat-o într-un eveniment unic, plin de farmec.
După cum spunea cineva, „este greu să pui în cuvinte însemnătatea celei care și-a scris numele în istorie cu litere cursive, roșii, celei care a dat frâu liber imaginației, care a răsturnat tiparele deja fixate, celei care a reinventat editorialele de modă, gândirea fotografică și chiar mise-en-scene-ul omului de rând, care o citea, chiar și în vremurile cele mai aspre din punct de vedere economic.”
Ea îi întreba pe oameni „Why don’t you…?” și turna ideile în pocale, spunând că una dintre marile probleme ale Americii era aceea că toţi voiau să ofere publicului ce aștepta acesta să vadă, ori, dimpotrivă, gustul trebuie educat… Și câtă dreptate avea!
Prima temă a Galei MET, din 1973, s-a intitulat „The world of Balenciaga”, în 1974 a fost „Romantic and Glamorous Hollywood Design”, în 1975 „American Woman Style” și a continuat în acest stil exclusivist unde doar elitele aveau acces și celebrități precum Elizabeth Taylor, Andy Warhol, Bianca și Mick Jagger, Diana Ross, Elton John, Liza Minnelli, Calvin Klein, Iman, Halston, Baby Jane Holzer, Barbara Walters, Ali MacGraw, Jackie Onassis, Debbie Harry și Cher, până în zilele noastre, când totul a alunecat în derizoriu.
EPOCA ANNEI
În 1995, Anna Wintour, directorul Vogue, devine președintele Met Gala, cu excepția anilor 1996 și 1998.
Dar cine este Anna Wintour? Să începem cu sfârșitul: pentru mine, Anna Wintour este cea care nu mai reprezintă mai NIMIC din momentul în care le-a pus pe coperta Vogue pe Kim Kardashian și Cardi B.
Înțeleg noțiunea de evoluție, schimbare, diversitate, dar nu înțeleg noțiunea de pițipoancă validată la statut de model.
Odată cu această apariție am realizat, mai mult ca niciodată, că absolut totul este în derivă, transformare sau de vânzare cum îmi place să spun, pentru suma corectă.
Revenind însă, și după și înainte de acest verdict, Anna Wintour a rămas tot redactorul șef si directorul global al gigantului american Vogue. Are cam două milioane pe an salariu, poartă aceeași coafură bob de vreo 25 de ani, poartă tot aceiași ochelari mari și este tot președinte Met Gala. Aș putea spune că din această perspectivă, ea este o conservatoare.

Anna Wintour a fost una dintre cele mai adecvate apariții Foto Profimedia
Alături de Anna Wintour, copreședinții oficiali ai întâlnirii Met din acest an au fost Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez și Zendaya.
Scaunele de onoare au fost ocupate de Jonathan Anderson, directorul creativ de la casa Loewe (unul dintre sponsori) și directorul general TikTok, Show Chew, care nu știu ce căuta aici, mai ales că această platformă face parte dintr-un proiect de lege care urmează să fie interzisă în toate magazinele de aplicații din Statele Unite, cu excepția cazului în care gigantul tehnologic chinez ByteDance își vinde participația în platformă.
Să mai schimb lista invitaților nu pot, însă pot să o comentez, făcând chiar un top al „disparițiilor” și aparițiilor.
Tema celui mai râvnit, așteptat, aclamat și glorios eveniment al anului a fost „Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”, pe românește „Frumoasele adormite, retrezirea modei”, codul vestimentar fiind „Grădina timpului”. Mi-a părut „Grădina timpului pierdut”, din păcate.
După cum au venit împodobite starurile, tema se putea numi de departe „Sexul ocupă muzeul”.
Au fost aproximativ 263 de look-uri, din care multe „mulăciuni”, transparențe, cristale, petale și…nimic altceva.

Emily Ratajkowski în Versace și Chopard Foto Profimedia
Nu vreau să anulez munca de sute de ore a designerilor, croitorilor, a tuturor celor implicați direct, dar este dezamăgitor să vezi atât de puțin, într-un cadru atât de ofertant, cu bugete amețitoare alocate. Știu că s-au scumpit toate, dar este o toxină publică această goliciune trupească întâlnită tot mai des la majoritatea evenimentelor cu pretenții. Las aici doar câteva imagini de la Gală, pentru că dacă aș pune și instantanee de la petrecerea care a urmat, ar trebui să citim acest articol după 12 noaptea.
Știu că e ușor a critica, în timp ce arta este grea, dar mă așteptam la spectacol. Aveam nevoie de un artist si ne-au trimis un zugrav, cum se spune!
DE CE DA, DE CE NU

Deși nu sunt un fan al casei Balmain, trebuie să admit că interpreta de culoare Tyla, cu acel look nisipos, m-a prins! Rămâne una dintre aparițiile mele preferate. Deși nu mi-a plăcut execuția posteriorului rochiei, acest mic detaliu nu mă face să nu apreciez inovația designului, respectarea temei, simplitatea complexă a interpretării timpului într-o manieră atât de artistică și de bun gust. Coafura, makeup-ul, bijuteriile, totul a fost într-o armonie perfectă. Pentru prima apariție la MET, Tyla a fost o prezență memorabilă.

Tyla a atras privirile la Gala MET și pentru că nu a putut urca singură treptele. Ea a fost luată în brațe de un bărbat din staff-ul său, în timp ce alți trei îi țineau trena rochiei. Foto Profimedia
Zendaya, din păcate, mi-a displăcut. Am vrut să-mi placă, dar n-a reușit… În prima ținută, deși era semnată de John Galliano, unul dintre geniile lumii și dintre preferații mei, Zendayei i-au lipsit sau i-au prisosit câteva detalii. În primul rând nu mi-au plăcut culorile și materialele care nu se potențau, nu sunt complementare, iar strugurele este interesant, dar în fructieră, de această dată. Creația nu m-a impresionat. În schimb mi-a plăcut machiajul.

Zendaya a revenit la Gala Met după cinci ani de absență, de data aceasta și în calitate de copreședinte al evenimentului Foto Profimedia
A doua ținută a actriței, marca Givenchy & Alexander McQueen, mi s-a părut și mai nepotrivită, bătrânicioasă pentru personalitatea Zendayei. Pur și simplu ținuta sufoca personalitatea. Inspirația acestei ținute provine din primul sezon al lui Galliano la Givenchy, în 1996, care a generat, după cum vă amintiți, un show absolut memorabil. Deși a avut multe referințe în armonie cu tema, totuși nu.

Buchetul purtat de Zendaya este compus din aproximativ două duzini de trandafiri Foto Profimedia
Un alt look preferat (cel mai reprezentativ pentru tema evenimentului) a fost cel purtat de Chloe Sevigny în Dilara Findikoglu și Ana Khouri. Rochia, în stil victorian, cu acel corset care părea purtat, uzat, răvășit de timp, dar într-un sens artistic, cu broderiile din partea inferioară, create din păr, au făcut din apariția Chloei una notabilă. Coafura și makeup-ul impecabile, fresh și actuale, neîncărcând inutil lookul.

Împletiturile complicate ale lui Chloe Sevigny, realizate de hair-stylistul Mustafa Yanaz, sporesc efectul general al look-ului artistei Foto Profimedia
Tot o floare a fost și sursa de inspirație pentru ținuta aleasă de faimoasa cântăreață de culoare Doja Cat, dar de această dată, floarea de bumbac. De aceea cântăreața a purtat fix un prosop de baie alb și un t-shirt tot alb, tip rochie, ambele semnate Guram Gvasalia de la Vetements. În apărarea sa, Doja a spus „Un tricou alb nu se demodează niciodată, iar un tricou ud e sexi, așa că am optat pentru asta.” Cred că Doja a devenit penibilă și plictisitoare și când ți-e somn, te duci și te culci!

Doja Cat, care a picurat pe covorul roșu Met, s-a pozat cu un braț peste piept și un braț trăgând strategic fusta rochiei, în timp ce apa făcea rochia transparentă Foto: Profimedia
Rebecca Ferguson în Thom Browne a fost fabuloasă, respectând în primul rând tematica. Rochia din paiete negre și albe, cu un croi impecabil, inserțiile siluetelor păsărilor și ale florilor miniaturale, blue, au compus o imagine extravagantă, dramatică, teatrală, demnă de acest eveniment.

60.000 de cristale Swarovski verzi și albastre au fost brodate în flori, alături de 7.000 de petale și corbi din rafie, potrivit declarațiilor designerului Thom Browne. 30 de persoane au lucrat timp de 8.500 de ore pentru a crea rochia purtată de Rebecca Ferguson Foto Profimedia
Serena Williams a uitat pentru câteva ore bune că merge la Met, nu la bal la Mioveni. Cred că ea și Lizzo au avut cele mai proaste ținute din tot showul. Cardi B, care în ultimii ani a fost unul dintre cele mai bine îmbrăcate staruri, de data aceasta, chiar dacă ținuta a fost spectaculoasă, era depășită. Passé.

Serena Williams a purtat o rochie Balenciaga metalizat-aurie, cu o trenă lungă și fluidă. Părul a fost împodobit cu o piesă florală aurie Jennifer Behr personalizată și cercei și inele Messika Foto Profimedia
Elle Fanning mi-a plăcut, și stilistul ei de asemenea, pentru că au înțeles bine tema, alegând această rochie minunată, confecționată din rășină, semnată Balmain, care conferă aspectul de sticlă, ceea ce m-a trimis cu gândul la fragilitatea timpului.

Cerceii Cartier au completat ținuta purtată de Ella Fanning Foto Profimedia

Cântăreața Jennie Kim a fost bine în rochia semnată Alaia, dar, eventual, pentru un botez la Snagov, în niciun caz pentru Met Gala!

Este pentru a doua oară când Jennie Kim participă la Gala Met Foto Profimedia
Nicole Kidman a făcut o alegere interesantă, întorcându-se în anii ‘50 și alegând să readucă la viață rochia sculpturală în alb și negru, absolut minunată, purtând semnătura Cristobal Balenciaga. A fost extrem de atrăgătoare fără să-și arate, neapărat, goliciunea trupească.

Emoțiile lui Nicole Kidman la Gala Met au fost calmate de Keith Urban, soțul actriței Foto Profimedia
Mona Patel, în Iris Van Herpen, nu m-a extaziat ca pe alții, dar pot să înțeleg fascinația unora pentru futurism și inovație, și da, a fost un look adecvat, doar că nu mi-a părut atât de interesant privit din perspectiva modei. Mai degrabă un experiment de la o facultate de arte…din Paris.

Absolventă a Harvard Business School, Stanford Graduate School of Business și MIT Sloan School of Management, Mona Patel a pășit pentru prima dată pe covorul roșu de la Met Foto Profimedia
O apariție interesantă a fost Sabrina Harrison în Chrishabana. Scuzată să fiu, dar nu știu nimic nici despre designer și nici despre Sabrina, dar o sa mă interesez de acum înainte, pentru că mi-au captat atenția cu această ținută hiperrealistă ce are ca temă de inspirație tabloul lui Salvador Dali, „Persistența memoriei”. A fost o ținută bine compusă.

Pentru a-și completa aspectul, Sabrina Harrison, într-un efort de a distorsiona timpul și realitatea, a purtat o geantă cromată cu aur, care avea încorporat un ecran video, ce a redat momentele importante ale Galei Met de anul trecut Foto Profimedia
Emma Chamberlain a purtat o rochie frumoasă, cu un corset din dantelă florală, elegantă, semnată J P Gaultier, inspirată din colecția haute-couture din 2003. Totuși, nu a fost atât de spectaculoasă pe cât mă așteptăm pentru această Gală MET. Bine măcar că a fost în temă, chiar dacă aș fi pretins mai mult…

Emma Chamberlain a purtat o creație semnată J P Gaultier la care s-a lucrat 640 de ore. Culoarea ternă și fragilitatea dantelei au fost contrastate de soliditatea și strălucirea unui colier și ceas Cartier cu diamante Foto Profimedia
Gigi Hadid a purtat o rochie extrem de elaborată, semnată Thom Browne, la care s-a lucrat 6000 de ore și s-au folosit două milioane opt sute de cristale!!! Vă dați seama?! Câte și câte detalii și frumusețe ne scapă fiind în spatele ecranelor!
Rochia, în formă de sirenă, unde partea inferioară, practic un sacou în descompunere, pare că se desprinde ușor ca o trenă uriașă… Aș fi dus broderia florală chiar mai departe… Deși o creație spectaculoasă, voiam mai mult! Când spui Thom Browne spui TOTUL, spui WOW…și „respirația” nu mai respiră.

Creația semnată Thom Browne purtată de Gigi Hadid a necesitat 6000 de ore de muncă și s-au folosit două milioane opt sute de mii de cristale Foto Profimedia
Mi-a mai plăcut Sarah Jessica Parker care a purtat o rochie semnată Richard Quinn, ce simboliza o colivie, și un accesoriu Phillip Tracy pe cap. A fost extrem de rafinată, nu a transmis sexualitate și am găsit-o perfect adaptată temei.

Sarah Jessica Parker nu a rămas la cina Met întrucât nu a putut să stea pe scaun, din cauza ținutei, așa cum a declarat actrița într-un interviu pentru „People” Foto Profimedia
Jennifer Lopez, din nou provocatoare, din nou frumoasă, din nou cu o rochie previzibilă pentru stilul ei, într-un cuvânt variații pe aceeași temă…
Rochie transparentă, mulată, tulle, cristale, etc… Și când ne gândim că este semnată Daniel Rosbery (SCHIAPARELLI) și s-a lucrat 800 de ore la ea! Cam slăbuț! Nu a revoluționat absolut nimic.

Jennifer Lopez a purtat o rochie la care a fost nevoie de mai mult de 2,5 milioane de mărgele din folie de argint și 800 de ore de broderie manuală Foto Profimedia
Admit cu toată obiectivitatea că mi-au plăcut ținutele purtate de Kendal și Kim Kardashian, pentru că aici e vorba de ținute, nu despre persoane.

Corsetul ales de Kim Kardashian a atras privirile tuturor, șocând și provocând îngrijorare mai ales atunci când, urcând treptele, a avut nevoie de ajutor de la cei din jur Foto Profimedia
Deși rochia purtată de Kendall nu a avut, aparent, nicio legătură cu tema, a avut un mesaj subliminal despre care vă spun. Este o rochie absolut superbă, haute-couture, din 1999, concepută de Alexander McQueen pentru casa Givenchy. Dar ce face această rochie specială este faptul că nu a mai fost niciodată purtată de un trup omenesc. Deci poate fi încadrată în tema Galei, pentru că, practic, Kendal a readus-o la viață, fiind chiar cu un pas înaintea temei, aducând un omagiu expoziției și reușind să-i dea un alt sens.

Rochia purtată de Kendall este acoperită cu peste 100.000 de margele si paiete negre si alamă, care au fost brodate manual peste 500 de ore Foto Profimedia
Preferatul meu sau alesul, sau cel căruia i-aș pune coroana (alegeți ce vreți!), a fost actorul american Colman Domingo care a purtat o ținută absolut impecabilă: un blazer izbitor de culoarea fildeșului și o pelerină asortată, cu o pereche de pantaloni negri largi, pantofi negri și a purtat un buchet de cale albe. Florile (să nu mai vorbim de lentilele sale de contact colorate în verde) au fost un accesoriu perfect pentru tema Galei de anul acesta.

Prin ținuta sa, Colman Domingo a dorit să onoreze două simboluri ale stilului Black: actorul Chadwick Boseman și jurnalistul Vogue André Leon Talley Foto Profimedia
Deși am mai văzut ținute frumoase la eveniment, nu le menționez pentru că n-au avut nimic fabulos, și doar aplicarea unor aplicații precum flori, păsări sau cristale nu le face demne de un eveniment care își dorește să prezinte ținute memorabile.
Le-aș fi găsit interesante la premiile de la Cannes, de la Golden Globe, la alte evenimente, dar erau mult prea banale pentru această gală, care a fost, înainte de toate, una a COSTUMELOR.
Să nu uităm că Met Gala nu este despre a crea o ținută, ci este despre a face un statement, o declarație. So… the show must go on!