
Garden Party la Palat. Caragiale printre pălării, persoane și personaje
Din toate timpurile, monarhia și orice eveniment al unei case regale sunt asociate cu eticheta, clasa, eleganța, lipsa de exces și adecvarea la context. Haideți să vedem împreună câte din aceste condiții au fost respectate de invitații Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și ai Alteței Sale Regale Principele Radu, la Garden Party-ul din 10 mai, organizat la Palatul Elisabeta, cu ocazia Zilei Regalității. Am ales câteva exemple aleatoriu, precizând că multe dintre doamne îmi sunt necunoscute. Nu comentez în funcție de înălțimea sau lățimea omului, ci doar de stilul vestimentar.
Scurt istoric
Ziua Națională a României a fost celebrată la 10 mai din anul 1866 până în anul 1947, când regimul comunist a schimbat-o la 23 August.
Un moment de profundă semnificație istorică și culturală, o zi cu triplă simbolistică în calendarul românesc istoric: în 1866, la 10 mai, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul în faţa Parlamentului Principatelor Unite; la 10 mai 1877, Senatul proclama Independenţa, după ce conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia „Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege, și tot în data de 10 mai, dar în anul 1881, țara a fost proclamată Regat.
O zi mare pentru România, pentru Regele Carol, dar și pentru poporul român.
În prezent, Ziua Regalității s-a sărbătorit la Palatul Elisabeta care și-a redeschis porțile după o pauză de patru ani, în cadrul evenimentului cu tematica – Garden Party. Această sărbătoare este găzduită de Familia Regală a României și a reunit personalități din diverse domenii. Este un privilegiu să fii contemporan și să întâlnești oameni cu atâta istorie în spate.

Inspirat de recepțiile de la Palatul Buckingham organizate în aer liber sau de grandiosul Royal Ascot, evenimentul s-a dorit a fi unul elegant, cu o anumită etichetă. Pe invitație, în centru stătea scris: „Garden Party”, iar în josul paginii era menționat „Domnii, costum de culoare închisă cu cravată”, „Doamnele, ținută de după-amiază și PĂLĂRIE“.
Ah, legendara petrecere în grădină! Un eveniment social care este adesea subestimat și interpretat greșit (cu știință sau neștiință, nici nu mai contează) de majoritatea.
A te îmbrăca pentru o petrecere ce are dress code sau tematică, nu înseamnă doar să arunci pe tine rochia, cămașa preferată, sau acele veșminte și accesorii care au adunat praf în șifonier (sau nu).
Este mai mult decât un act fizic, este un dans complex între stil și confort, în care o mișcare greșită poate duce la o greșeală de modă majoră.
Importanța unei ținute adecvate pentru acest eveniment nu trebuie subestimată.
În sfaturile mele despre stil am subliniat întotdeauna ideea că hainele și felul în care ne afișăm public comunică informații despre noi ca persoană. Întrebarea nu este dacă ne pasă de modă, ci mai mult despre ce comunicăm intenționat sau inconștient prin alegerile noastre vestimentare. Ne îmbrăcăm după limitele noastre în materie de gust. Chiar și felul în care purtăm ochelarii spune multe despre noi și despre munca noastră.

Majestatea Sa Margareta este întotdeauna o prezență cu clasă și distincție care nu a greșit vreodată în alegerea vestimentației Foto Mihail Oprescu
Trăim într-o eră în care comunicarea vizuală domină, imaginea personală devenind din ce în ce mai importantă, chiar o monedă de schimb valoroasă, influența ei fiind tot mai evidentă în societatea noastră.
A te prezenta inadecvat la un eveniment denotă lipsă de respect pentru ocazie și pentru organizator, dar catastrofal este când personajele nici măcar nu conștientizează, nu sesizează ridicolul situației (vizuale) în care se găsesc.
Inadecvat puteți fi chiar dacă v-ați conformat dresscodului, prin purtarea unor elemente în dimensiuni, forme și culori nepotrivite – prea mari, prea mici, prea colorate. Inadecvat ești și când combini o rochie mult prea elegantă cu încălțările pe care le porți în călătoriile cu metroul. Inadecvată poți fi când porți pălăria de iarnă la o ținută de vară sau când accesorizezi costumul de birou cu ditamai sacoșa de piață… Și o să vă demonstrez prin câteva exemple pe care le-am ales aleatoriu, de cele mai multe ori fără să știu numele persoanelor.
Credeți-o pe această pasionată de modă peste măsură, când vă spune că nu există niciun eveniment la care impresiile să conteze mai mult decât la aceste Garden Party-uri.
Aici, printre garduri vii îngrijite și conversații cultivate, ținuta dumneavoastră este cercetată cu precizie microscopică.
Totul ar fi fost atat de ușor – palat, principesă, Garden party, dress code, în două cuvinte: eveniment royal. Dar…după port… eveniment provincial! Lume multă, clasă puțină.
Văzând ridicolul peisajului, mă gândeam că multe participante s-au îmbrăcat singure, cu lumina stinsă, altfel nu se explică de ce totuși atât de mult prost gust.
Nu vreau să generalizez, dar peste unii timpul nu trece. Parcă eram la un bâlci din Pașcani în ‘95.
Am văzut și ținute plăcute, și ținute frumoase și ținute impecabile, dar umbrite de aspectul general pestriț, caragialesc.
Este drept că nu toate femeile pot sau știu să poarte o pălărie sau un fascinator, adică acel accesoriu cu flori, bijuterii, pânză, pene etc. pe o clemă care poate fi atașată de păr, pe care unele dintre noi o poartă la diverse evenimente formale sau nu.
Numele fascinatorului nu derivă din faptul că sunt fascinante și nici că o fac pe purtătoare mai fascinantă în virtutea elementelor elaborate pe care le-a ales. De fapt, cuvântul fascinator se referă la țesătura de dantelă pe care femeile europene și-au drapat-o în jurul capului, în timpul secolului al XVII-lea.
DA ȘI NU. ȘI DA ȘI NU!

Nu, nu este Iancu Jianu, este doar o participantă la eveniment care poartă o pălărie din fetru, total nepotrivită atât cu contextul, cu ținuta, dar și cu fizionomia. Este confecționată dintr-un material prea gros, boruri prea înguste, are o dimensiune prea mică pentru forma capului doamnei și culminează cu acea voaletă -plasă de păianjen -, care atârnă total inestetic.

Păstrăm trenciul, scurtăm rochia la aceeași dimensiune cu cea a trenciului, scoatem broșa de la rochie, păstrăm pălăria, lăsăm broșa floare pe guler, schimbăm dresurile cu unele negru mat și încălțările cu niște pantofi negri cu bot rotund sau pătrat, cu toc pătrat nu foarte înalt și… reconstruim look-ul.

Una dintre ținutele frumoase este această rochie trench din voal, în culoarea roz pudrat, pe care o găsesc potrivită atât cu ocazia, cât și cu personalitatea celei ce o poartă. Accesoriile bine dozate, împreună cu un make-up și o coafură simplă, fac din acest look unul sofisticat și actual. Pantofii și plicul sunt o alegere sigură, însă recomand și unii bărbătești, alb mat sau unii negri cu bot și toc mic pătrațos.

Nu știu ce poartă distinsa doamnă în partea de jos, dar, cu un așa bust, nu cred că ar fi ales ceva greșit. O apariție încântătoare fără nicio greșeală.

A scrie “cool” nu a fost destul! Coafura lasă de dorit. Părul este frumos, dar mult prea dezordonat și fără nicio formă. Accesoriile, chiar dacă sunt în aceeași nuanță și chiar zonă stilistică, împreună cu celelalte elemente, per total nu formează o ținută coerentă. Cămașa și mini-jacheta nu au ce căuta în acest…ansamblu. Dacă ar fi totuși să păstrez fusta și încălțămintea, în parte de sus aș fi optat pentru o bluză cu mânecă scurtă, pe corp, dintr-o Angora de culoare roz pudrat, galben pudrat sau alb, niște perle și o gentuță într-una dintre culorile de mai sus. Aș schimba accesoriul de cap.

Pentru un amator, această ținută ar trece testul, cu atât mai mult cu cât posesoarea lui este o apariție absolut fermecătoare, însă această rochie are un croi mult prea strâmt, prea pe corp, ca să poată funcționa cu această pălărie.
Un sfat gratis- renunțați la rochiile atât de strâmte și la pantofii stiletto în cadrul unor astfel de evenimente.

Genul de pălărie pe care îl porți când vrei să combini inutilul cu neplăcutul. O sole mio…Sta ‘nfronte a te!


Salut Pașcaniul! Nici nu știu ce să fac: să plâng sau să râd!? Între o ținută proastă și una banală există destul de multe alte posibilități, dar pe aceasta nu știu în ce categorie să o încadrez. Pastrăm floarea!

Ori s-a rătăcit, ori a greșit evenimentul. Rochia și sandalele sunt potrivite pentru o seară la un restaurant, cocktail, dar nu la acest Garden Party! Geanta, sandalele și sacoul merg purtate într-o altă ținută, aici poșeta fiind prea masivă pentru acest tip de rochie.

Deși nu are o siluetă în conformitate cu standardele de frumusețe promovate, doamna din imaginea de mai sus este frumoasă, fiind în primul rând adecvată. Pălăria echilibrează proporția corpului, iar șalul ales vine perfect în completare, oferind ținutei un șarm aparte. Îmi place make-upul care este dozat cum trebuie, cerceii și chiar ochelarii.

Prea mult alb. Mănușile nu au ce să caute aici, iar voaleta este de mireasă. Jupa se întrezărește prin fustă și are o dimensiune nepotrivită. Pentru o ocazie viitoare alegeți o voaletă și o pereche de pantofi bărbătești negri.

O apariție gracilă, o coafură și un make-up perfect. Accesoriul vine în completarea ținutei creând o apariție sofisticată cu bun gust.

Ador îndrăzneala, extravaganța și dintotdeauna am apreciat greșeala unei ținute originale, creative, decât perfecțiunea uniformelor, care oricum nu comunică nimic despre purtător.

Avem aici o apariție curajoasă, un demers stilistic interesant, cu mici sincope. Îmi plac mult pălăria, rochia și trenciul din catifea, chiar și dresul în culoarea florilor de pe rochie, însă aș fi ales o pereche de pantofi în aceeași nuanță sau l-aș fi scos de tot.
Dacă geanta este din piele întoarsă și are franjuri, trebuia lăsată acasă împreună cu mănușile. Îmi place foarte mult zona capului.

O altă apariție sofisticată – postura grațioasă, o ținută diafană, în nuanțe neutre, dar care o pun în evidență. Rochia are o lungime care îmi place. Nu găsesc potriviți pantofii decât ca nuanță (mă refer în contextul tematicii). Sunt previzibili, o alegere destul de comună. Geanta este frumoasă, îmi place forma, deși m-aș bucura să văd și alte modele mai deosebite.
Aș fi experimentat chiar și un look cu părul strâns, de ce nu, un coc lejer, de balerină, și aș fi accesorizat cu un discret, dar de efect fascinator.

Deși este o rochie destul de strâmtă, dintr-o catifea elastică, păstrează o lejeritate care îi conferă un aspect lax, adecvată în cadrul acestui eveniment. Nuanțele sunt potrivite cu tonul pielii, accesoriile atât cât trebuie – din nou o prezență agreabila.

La un moment dat credeam că se joacă live „D-ale carnavalului”.

Dacă totuși alegeți să vă „mobilați” capul cu un accesoriu pompos, trebuie să continuați demersul stilistic până la capăt, adică să schimbați papornița de birou cu o geantă mai mică, de mână, și cu o atitudine pe măsură.
Din păcate, doamna din stânga poartă un accesoriu urât, nepotrivit cu restul ținutei. Dacă ar fi lăsat sacoul în mașină sau acasă, ar fi ales același model de pantofi, dar blue, o geantă mică de mână neagră și o altfel de formă pentru podoaba din păr, imaginea s-ar fi îmbunătățit considerabil.
Doamnei din dreapta îi recomand, de asemenea, să renunțe la sacou.

Deși sunt femei care știu să poarte un fascinator cu părul complet desfăcut, preferatele mele rămân cele care îl poartă cu părul strâns, așa cum este doamna din imaginea de mai sus. Bijuteriile “Van Cleef” sunt o alegere discretă și rafinată, un contrapunct de culoare.

Pentru șase secunde am avut senzația că sunt la o cununie civilă în Sectorul 6. Nu, așa nu la un Garden Party! Dacă rochia ar fi avut un alt croi, puuuțin mai larg, care urmărește linia corpului sau semicloș, în aceeași nuanță, puțin peste genunchi sau midi, cu pantofi cu toc mai mic și mai gros, și o altă poșetă, ar fi fost mai potrivit.

Nu văd ținuta per total, dar îmi place alegerea perlelor “Le Midi” împreună cu accesoriul pentru cap, și faptul că nu a combinat multe culori sau texturi.

Încă o apariție rafinată și sofisticată care ne demonstrează că vârsta este doar un număr.

O imagine fără cusur. De la nuanțe, la croiuri, accesorii, dimensiuni până la make-up și postură, totul emană clasă și stil.
În concluzie, fiți atenți pe cine angajați atunci când doriți o ședință foto sau pur și simplu un upgrade al garderobei pentru că, așa cum deținerea unui aparat foto nu califică pe cineva drept fotograf profesionist, o persoană căreia pur și simplu „îi place să facă cumpărături” și pretinde că „are un ochi pentru modă” nu este neapărat un stilist. Nu mai spun atunci când sunteți invitați la un eveniment de prestigiu! A cere sfatul unui profesionist arată, în primul rând, că respectați știința unei persoane avizate în domeniu, ceea ce denotă inteligență și respect atât față de propria persoană, evitând ridicolul, cât și față de gazde.
Moda este pentru toată lumea, dar stilul este individual și vă recomand să purtați întotdeauna ceea ce vă flatează silueta, personalitatea și ceea ce reprezentați din punct de vedere social.